magamról   rendelőről   bejelentkezés   igaz történetek   szülőknek szól
Ekcéma és táplálékallergia
"Kislányom 14 hónapos korában ekcéma-jellegű elváltozásokat vettünk észre az arcán. Hetek teltek el, míg a háziorvos-bőrgyógyász-újra bőrgyógyász köröket ismételten megjártuk, ám tartós változást nem értünk el, a kiütések ugyan elmúltak a szteroidos krém használatával, ám mihelyst abbahagytunk a kenegetést, felerősödve nyomban visszatértek.

Éreztem, hogy ez nem lehet tartós megoldás a problémára, hiszen a kiváltó ok feltárásával senki sem foglalkozott érdemben, így saját megfigyeléseim után menve (pl.:mikor fokozódtak a tünetek), illetve ismerősöket végigkérdezve eljutottunk oda, hogy nagy valószínűséggel táplálékallergia állhat fent. Ekkor találkoztunk Major doktorral, aki alapos vizsgálat és kikérdezés után tejfehérjementes diétát javasolt, ami egyértelmű javulást hozott kislányom állapotában.

Minden felmerülő kérdésünkre választ kaptunk tőle, és azóta is rendszeresen járunk hozzá kontrollra. A doktor úr nyitott és türelmes, ahogyan a gyermekekhez áll, ahogyan vizsgálja őket-foglalkozik velük abból sugárzik az odafigyelés és az empátia."

G.Zs.Dr. Major János:

"Az ekcéma gyakori kísérője a tejfehérje allergiának, de súlygyarapodási nehezítettség, hasmenés, véres széklet, hasi fájdalom, légúti tünetek mind lehetnek jelei a betegségnek.

3 éves kor alatt igen gyakori a gyermekek kb. 2-3%-át érinti. Szoptatós babáknál az anya által elfogyasztott tejfehérje jut be az anyatejbe, nagyobb gyermeknél a tej- és tejtermékek, valamint a tejalapú tápszer váltja ki a tüneteket.

Fontos tudni, hogy a laktózintolerancia (tejcukor-érzékenység) nem allergia, nem a tej fehérje alkotói, hanem a tejcukor által kiváltott felszívódási zavar, amely allergiás tünetet (ekcéma, kiütés stb.) nem okoz(lásd Igaz történetek- "Egy laktózérzékeny kisfiú anyukája").

Az allergia igazolásának legjobb módja a szigorú tejmentes diéta, ha emellett a panaszok megszűnnek az bizonyítja a diagnózist. A diétát életkortól függően általában legalább 1 évet kell tartani, legelőbb 2 éves kor körül várható az allergia megszűnése."

< vissza