magamról   rendelőről   bejelentkezés   igaz történetek   szülőknek szól
Évek óta tartó gyomortáji hasfájás
"Kislányunk Eszter gyakorlatilag születésétől fogva hasfájós volt. Legalábbis erre következtettünk utólag. Pár hetes korában éjszakákon át sírt, nem segített sem az anyatej, sem a ringatás. Másfél hónapos korára javult a helyzet, de gyakoriak voltak a kisebb-nagyobb bukások.

Ahogy nőtt, és egyre jobban el tudta nekünk mondani, hogy mi a baja, hamar kiderült, hogy gyakorlatilag minden étkezés után fáj a hasa. Az - egyébként rendkívül lelkiismeretes háziorvosunk - el is küldte több vizsgálatra, de eredményt egyik orvos sem tudott felmutatni. Ijesztgetni tudtak: 24 órára szondát dugnak az orrán keresztül a gyomrába és hasonlók. Mi valahogy úgy voltunk vele, hogy ha nem muszáj, akkor ezt azért nem erőltetnénk.

Teltek múltak az évek, elkezdődött az iskola is, a hasfájás hol jobban, hol kevésbé jelentkezett, rendszertelenül hányás kíséretében, nemegyszer álmából riadt fel és adta ki gyomra tartalmát.

Amikor már kezdtünk elkeseredni véletlenek folytán ismertük meg Major dokit. Elvittük hozzá kislányunkat, és már az első vizsgálat során többet törődött vele, mint korábban a többi orvos összesen. Hogy mást ne mondjak azonnal elküldte a vérét egy “rendes” allergiavizsgálatra, amire valamiért a többi orvos nem nagyon volt hajlandó.

A vizsgálatok nagyon kényelmesen zajlottak: megbeszélt időpontra mentünk, mindig időben hívtak be, nem voltak órákig tartó várakozások. A környezet barátságos volt, Eszter sem félt a vizsgálatoktól. A harmadik találkozásunkra Major dokinak volt is egy ötlete mi lehet a probléma, amire fel is írt egy gyógyszert. Azt mondta, hogy ha ez beválik, akkor pár hónapig szedje, aztán abba is lehet hagyni.

Ez 2013. szeptemberében történt. Azóta Eszternek nem fáj a hasa. Egyszer sem hányt. Hat és fél év után először!

Köszönjük pocakdoki ;) "

Szalóki Éva, Eszter anyukája

dr. Major János:

"A has felső-középső részén jelentkező fájdalom, valamint a hányás, hányinger, savas érzés a szájban, rossz szájszag, vagy visszatérő középfülgyulladás, torokgyulladás mind lehet a gyomornyálkahártya gyulladásának, valamint a refluxnak (gasztroözofágeális reflux betegség)a tünete.

A kivizsgálás része lehet a 24 órás pH mérés (egy nagyon vékony szondán keresztül a nyelőcsőben mérjük a kémhatást), valamint a gyomortükrözés, azonban egy 4-6 hetes proton-pumpa gátló kezelés is megpróbálható (a gyógyszer a gyomorsavat termelő sejteket gátolja).

A kezelés egyben vizsgálat is, ha a tünetek szűnnek, vagy javulást mutatnak, akkor a gyomorsav okozza a problémát, ennek csökkentése a cél. A savtermelést többféle módon is lehet befolyásolni: segít a refluxos diéta, valamint a szénsavas italok kerülése, de bizonyos ásványvizek (pl. Salvus) fogyasztása is javíthat a tüneteken.

A savtermelést csökkentő gyógyszereken kívül sokszor jól kiegészíti a kezelést a gyomor- és nyelőcsőnyálkahártyán védőbevonatot képező szerek adása (sucralfat- pl. Venter, Alusuline, Ulcogant). A savtermelés szorosan összefügg az embert érő stresszel, a jó stresszkezelés sokat segít a panaszok csökkentésében."


< vissza