magamról   rendelőről   bejelentkezés   igaz történetek   szülőknek szól
Egy laktózérzékeny kisfiú anyukája
"Három éves kisfiammal kerültünk a szakrendelésre, valószínűsíthető laktózérzékenységgel. Előzőleg már több helyen is voltunk, aminek eredményeként gyermekem már egy egyszerű vizsgálat előtt is sírva fakadt.

A doktor úr elfogadó és megértő hozzáállásával olyan légkört teremtett, amelyben sikerült elnyernie a bizalmát, ami nem volt egyszerű, de így a vizsgálatokat természetes közegben lehetett elvégezni.

Egy olyan orvossal találkozhattam, akinek fontosak voltak a szülői megfigyeléseim és tapasztalataim is. Mindezek figyelembevételével határozta meg a diagnózist, amihez a mindennapi életben használható gyakorlati segítséget is kaptunk."

Köszönjük

Egy laktózérzékeny kisfiú anyukája


dr. Major János:

"A laktózérzékenység (laktózintolerancia) a tejcukor lebontásának zavara, nem allergia. A tejben- és tejtermékekben lévő tejcukrot bontó enzim a vékonybélben hiányzik. A tejcukor így tovább halad az emésztőrendszerben, a belekbe vizet szív be és haspuffadást, hasmenést, hasi fájdalmat okoz.

A tünetek általában néhány órán belül jelentkeznek, sokszor a székletürítést követően megszűnnek.

Az állapot 3-4 éves kortól már jelentkezhet végleges formájában, de általában tizenéves korban, vagy felnőttkorban ad először tünetet. Gyakran előfordul, hogy hasmenéssel járó vírusfertőzések után másodlagosan több hónapig az enzim gyengén működik, majd helyre áll.

5-6 éves gyermekeknél már H2 kilégzési vizsgálat végezhető (a tejcukor nem bomlik le, így a baktériumok által a bélben a laktózból termelt hidrogén gázt mutatjuk ki). Kisebb gyermekeknél a szülői megfigyelés az, amely -ahogy a fenti esetben is- a diagnózisban segít."

< vissza